denonco@transparency.com.al

OSHC-të në tryezë diskutimi: Keqmenaxhimi, shkak i korrupsionit në sistemin shëndetësor

Organizatat e shoqërisë civile që punojnë për përmirësimin e transparencës dhe llogaridhënies në sistemin shëndetësor, u mblodhën sot në Tiranë, në një tryezë të rrumbullakët për të diskutuar mbi aktualitetin e këtij sektori, nivelin e bashkëpunimit të institucioneve qëndrore me organizatat e shoqërisë civile etj. Tryeza e thirrur nga shoqata ‘Together for Life’, në kuadër të projektit “Sisteme shëndetësore transparente dhe llogaridhënëse”, mbështetur nga National Endowment for Democracy (NED), konsultoi çështjet e lidhura me shkeljet dhe korrupsionin brenda këtij sistemi, dhe problematikat në tërësi që pengojnë ofrimin e një shërbimi cilësor ndaj pacientit.

Organizatat ndanë qëndrimet e tyre lidhur reagimin dhe angazhimin që shoqëria civile duhet të ndërmarrë, për çështje që ndikojnë tek opinioni publik, duke dakortësuar se:

Problematikat e sistemit shëndetësor vijnë për shkak të keqmenaxhimit, çka krijon mundësinë për zhvillimin e aktiviteteve/praktikave të paligjshme, duke filluar nga niveli më i lartë dhe më pas në gjithë zinxhirin e funksionimit të sistemit.

Reagimi ynë, thanë përfaqësuesit e organizatave, duhet të fokusohet te nevoja emergjente për të përmirësuar sistemin, për ta sjellë qytetarin në qendër të politikave që ndiqen, për të pas standarte në ofrimin e shërbimeve dhe për të respektuar dinjitetin e gjithësecilit, në rradhë të parë të atyre që veshin bluzën e bardhë ‘

Read more

Mjeku ishte në operacion, kolegët: U arrestua me uniformën e spitalit, ndërhynë si të ishte kriminel


Policia ka arrestuar një mjek reanimator te spitali i Traumës. Mjeku dyshohet të jetë kapur në flagrancë brenda ambienteve të spitalit duke marrë ryshfet nga pacientët. Shuma nuk është e konfirmuar!

Arrestimi i mjekut në spitalin e Traumës, konsiderohet si tepër e rëndë dhe e papranueshme nga kolegët e tij. Gazetarja e gazetës Shëndeti, Iliada Kovaçi ishte sot në spitalin e Traumës për të folur me personelin mjekësor, për rastin, ku midis të tjerash mjekët u shprehën se mjeku ishte në sallën e operacionit gjatë kohës që ka ndërhyrë policia.   

Kjo situatë ishte tepër e rëndë. Ka qenë në operacion pra, ka lënë një të sëmurë në operacion. Këta që e kanë arrestuar kanë rrezikuar jetën e atij pacientit tjetër. Mjeku doli me uniformë spitali nga zyrat e institucioneve shëndetësore që është shumë e rëndë sepse tek e fundit mjek është, nuk është as i armatosur që të kapet në flagrancë dhe tjetra që dhe në bazë të kodit penal është e kundërligjshme fakti që ai është provokuar”, u shpreh njëri nga mjekët e spitalit të Traumës

Duke e quajtur këtë ngjarje si të qëllimshme dhe jashtë ligjeve të përshkruara nga kodi penal, stafi mjekësor i mëshon faktit se fokusi duhet të jetë te mënyra e gabuar dhe e kundërligjshme që është kryer procedura e arrestimit, pa mbështetur në asnjë pikë fenomenin e gabuar të rryshfetit.

Pra, ti e provokon në mënyrë të qëllimshme: ‘na këto lekët’, sepse ashtu ka ndodhur të paktën nga informacionet që kemi ne. ‘Na këto lekët në qoftë se do më bësh këtë ekzaminimin’ dhe ai i ka pranuar.  Gabim! Pa diskutim! Unë nuk e mbroj fenomenin por tek e fundit është provokuar nga institucionet shtetërore se ai ka qenë polic i infiltruar. Policët e infiltruar punojnë vetëm për të hyrë në grupe kriminale. Tani se ku është grupi kriminal këtu …”

Pyetur mbi gjendjen shëndetësore të mjekut F.M burime për gazetën Shëndeti thanë se gjendja e tij është stabilizuar ndonëse kjo nuk është hera e parë që përballet me të tilla probleme. Disa kohë më parë ai ka qenë i shtruar në Spitalin e Traumës ku ka kryer edhe një ndërhyrje. Aktualisht për të është marrë masa e sigurisë “arrest në shtëpi” ndonëse ende nuk dihen të tjera detaje.

Gjithashtu u mësua se dy punonjësit e policisë të cilët kryen arrestimin në flagrancë të mjekut F.M janë pushuar nga puna, lajm për të cilin pritet ende një konfirmim zyrtar.

Mjekët nuk kanë pranuar të prenoncohen me emra!

Read more
sqAlbanian