denonco@transparency.com.al

Blog

Dita e infermierëve/ 16 000 infermierë janë larguar nga Shqipëria në 3 vitet e fundit

16 000 infermierë janë larguar nga Shqipëria në 3 vitet e fundit.

Kryetari i shoqatës së infermierëve Elson Jaçaj thotë se kryesisht kanë zgjedhur gjermaninë dhe Italinë për të punuar.

“Realisht ka qenë vetëm fasada e jashtme ajo që ka ndryshuar nëpër spitale. Por realiteti i brendshëm, i vështirësive që kanë në vendet e punës së tyre vazhdon të jetë i njëjti. Po të shikojmë pas në kohë, kemi që në periudhën e pandemisë e deri më sot mund të jenë larguar mbi 16 mijë infermierë, pasi koha e pandemisë u shfrytëzua nga të gjithë duke ndjekur kurset e gjuhës së huaj online, të cilët në momentin që u hapën të gjitha rruëgt ishin të gatshëm për t’u larguar nga Shqipëria”, shprehet Jaçaj.

Mes të larguarvve nuk mungojnë ata që kanë shumë vite eksperiencë, tha infermieri Erald Çoçka

“E vetmja gjë që mund të shtoj është që na vjen keq që po ikin dhe infermierët me eksperiencë. Këtë gjë po që mund ta them që infermierët me mbi 10 vite eksperiencë ndonjëherë zgjedhin që të largohen dhe kjo nuk është gjë e mirë”, thotë ai.

Ndërsa për Studim Hysën, sigurimi i kushteve të punës është shumë i rëndësishëm për t’i mbajtur ata në Shqipëri.

“Për të qenë një infermier sa më i vlerësuar në vendin e tij duhet që t’i ofrohen sa më shumë kushte që janë bazike në punën e infermierit”, shprehet ai.

Klaudia Hajdari është studente e vitit të parë në infermieri dhe thotë se ende nuk është e sigurt se ku do të punoj pasi të mbaroj studimet.

“S’e kam vendosur, por tani për tani këtu do qëndroj”, thotë ajo.

Në sheshin “Skënderbej”, në kuadër të ditës botërore të inermierëve u ofruan falas disa shërbime për qytetarët, të cialët pranojën se nuk janë të kujdesshëm sa duhet për shëndetin e tyre…

Në ditën kushtuar infermierëve në të gjithë botën synohet ndër të tjera edhe ndërgjegjësimi i qytetarëve për t’u kujdesur për shëndetin.

sqAlbanian