denonco@transparency.com.al

Blog

Barna e leuçemisë mungon prej kohësh, Bardhi: Shkel të drejtat e pacientëve

Lista e rimbursimit përbën 25% të të ardhurave të grosistëve, por pavarësisht këtij kontributi të lartë Fondi i ka zbehur mekanzimat e kontrollit.

Sipas Raportit të KLSH, për gjysmën e parë të vitit 2021 ky institucion nuk ka kryer asnjë kontroll, ndërsa për muajt korrik -shtator, ka kryer vetëm 4 auditime, duke e lënë këtë sektor të rëndësishëm pa monitorim.
Edhe tek spitalet fondi ka ushtruar 16 kontrolle, nga të cilat 14 janë kryer vetëm në QSUT.

Një kontroll tematik është ushtruar në Spitalin e Traumës, ndërkohë që në 3 spitalet e tjera Universitare dhe në 5 spitale private, të cilët marrin miliona lekë nga koncensionet dhe paketat shëndetësore nuk është ushtruar asnjë kontroll. Jo pak habi të bën edhe fakti se nga këto 16 kontrolle, 13 janë kryer për lëshimin e recetave me rimbursim. Vetëm 2 kontrolle janë kryer për koncensionin e sterilizimit dhe 1 për paketat shëndetësore.

Imatinib açord 100 mg është alternativë e vetme për medikamentet spitalore dhe përdoret për të sëmurët me kancer të gjakut, leucemi. Por në QSUT ky preparat nuk gjendet prej muajit tetor. Edhe gjatë verës ky medicament ka munguar për rreth dy muaj. Ndërprerja e kësaj terapie mund të rrezikojë seriozisht jetën e pacientëve.

Vetë Qendra Universitare “Nënë Tereza” nuk iu përgjigj një kërkese për informacion nga “Inside Story”.

Eglantina Bardhi, drejtore e Shoqatës Together for Life e ka konsideruar mungesën e barnave si shkelje e rëndë e të drejtave të pacientit.

Top Channel

sqAlbanian